SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko w

  • [...] z glukozy oraz galaktozy. Poziom laktozy może być różny w poszczególnych produktach, mimo wykorzystania tego samego rodzaju mleka. Na przykład wiele osób źle toleruje mleko krowie, jednak produkty typu sery, jogurty lub kefiry zdecydowanie lepiej. Wynika to z faktu, że wiele procesów technologicznych ma wpływ na obniżenie poziomu laktozy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1403 Data: 2022-02-28 18:14:27
  • W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9538 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7500 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Prawdziwy facet nie je mięsa - czy Schwarzenegger ma rację?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4246 Data: 2019-10-25 19:31:30
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] około 7 zł za 190 g. Społem Kielce Chrzan luksusowy Skład: korzeń chrzanu 70%, woda, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, mleko w proszku, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: pirosiarczyn sodu. 100 g tego chrzanu dostarczy 103 kcal, w tym: 2,8 g białka 1,6 g tłuszczu 17 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8084 Data: 2017-10-15 12:23:08
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Minusy: produkt mimo swojej ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie modyfikowane, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, 4,4% czekolady w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, dekstroza), olej roślinny (palmowy, palmowy całkowicie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9430 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2237 Data: 2021-04-12 15:05:34
  • [...] miażdżycy, cukrzycy, otyłości, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych, wpływając tym samym na większość przewlekłych chorób społeczeństw zachodnich”. Oznacza to, że mleko powoduje choroby dziesiątkujące współczesnych ludzi. Same nowotwory odpowiadają za ok. 10 mln zgonów rocznie. Nie doliczam tu już nawet cukrzycy, która zabija co roku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1846 Data: 2022-08-23 10:44:17
  • Rodzaje napojów kawowych. Napoje na bazie kawy okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zalać do połowy szklanki wrzątkiem i odczekać do schłodzenia. Dodać ksylitol i wymieszać dokładnie. Do wysokiego naczynia przelać już schłodzoną kawę, dodać zimne mleko oraz odżywkę białkową w swoim ulubionym smaku. Zblendować całość, przelać do wysokiej szklanki, dodać kostki lodu, posypać wierzch cynamonem i dodać startą na małych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7032 Data: 2017-11-29 10:00:13
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2631 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.  W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 882 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2884 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1539 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • [...] reakcję anafilaktyczną. Wrażliwość na siarczyny występuje najczęściej u osób chorujących na astmę. Podsumowanie Aż 90% alergii wiąże się z ośmioma produktami, dlatego stosunkowo łatwo jest zidentyfikować winowajcę. Do najbardziej alergennych pokarmów zaliczamy: mleko, jaja, pszenicę, ryby, skorupiaki, owoce cytrusowe, orzeszki ziemne oraz soję.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7005 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] bardzo często jest on wysoko usadowiony na liście składników, co oznacza, że w danym produkcie jest do sporo. A to z dietą nie ma nic wspólnego. Kolejnym składnikiem jest mleko w proszku, dodawane również dla poprawy smaku, na ten dodatek powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. Znajdziemy też w pieczywie chrupkim dodatek soli oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13539 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białej czekolady oraz migdałów. Po wyjęciu z zamrażalnika dość długi czas oczekiwania na uzyskanie konsystencji zdatnej do spożycia/nałożenia. Skład: 29,2% śmietanka, woda, mleko zagęszczone, cukier 4,4%, czekolada mleczna, 4,4% kakao w proszku, żółtko, kawałki czekolady deserowej 3%, kawałki białej czekolady 3%, migdały w czekoladzie 3%, mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26464 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • Białko kazeinowe, czy serwatkowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6901 Data: 2018-04-16 11:11:12
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7028 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 852 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24264 Data: 2017-10-09 09:59:42